Modern Architect

Seascape Retreat / Pattersons

Seascape Retreat / Pattersons

Located in the outskirts of New Zealand, the architecture of this remote beachside cottage mimics the surrounding nature, allwhile offering luxury and comfort to its visitors.

Text description provided by the architects.

Seascape Banks Peninsula comprises of the eroded remnants of two large composite Miocene shield volcanoes and this remote beachside cottage is set into an exposed rocky escarpment, on a tiny boulder strewn South Pacific cove on the volcano formations’ northern side.

The cottage is a shelter designed as a honeymoon retreat for paying guests and consists of three rooms; a lobby, a living/sleeping room and a bathroom.

Its plan and section uses an interlocking geometry to respond to two views, a three quarter outlook along the face of the cove and a far view aligning with a double rock arch called “The Comb.” The Comb collapsed into a simple rock spire during the February 2011 Christchurch earthquake.

“When designing in beautiful natural environments like these it helps to take the positive view that human beings and therefore our constructions are a natural part of the planet, like the rocks and the trees we are children of mother earth, but with that relationship comes responsibility and respect." - Andrew Patterson

The retreat is constructed largely from rock quarried near its site with in-situ poured concrete floors and an earth turfed roof. This robust structure is integrated into the escarpment above to protect occupants from falling debris and then lined with horizontal macrocarpa timber. The lining forms integrated joinery, services, wall and ceiling panels and shelters behind double glazed low e-glass in storm and shatter proof steel mullions, which utilise earthquake resistant sliding heads.

The cottage is self-sustainable in respect to on-site water harvesting and wastewater treatment. The project incorporated an extensive reforestation and re-vegetation sub project.

Architect: Patterson Associates Architects

Location: New Zealand

Year: 2013

Area: 110.0 m²

Modern Architect
TOP
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share
WhatsApp chat