Modern Architect

"Modern Architect - Peconic House"

Peconic House / Mapos

Paying homage to Hampton’s historic past, the project is inspired by the works of modernist artists as Richard Serra and Andy Goldsworthy and aims to integrate the architecture to the natural Peconic Bay landscape.

Text description provided by the architects.

The Hamptons enjoys a storied past. Unique daylight and compelling landscapes have drawn artists to this part of Long Island’s South Fork for the last century and a half, and their work here includes an important body of modernist fine art and architecture. Yet more recently, the Hamptons’ allure has outsized its capacity—sprouting insensitive residential development, snarled traffic, and a national reputation for showing off. When a longtime Mapos client asked us to consider creating a multi-generational family retreat overlooking the Peconic Bay, we initiated dialogue about preserving the Hamptons’ historic character while accommodating the scale and refinement of 21st-century living.

Prior to assigning this commission to Mapos, the husband and wife had purchased five acres of bluff top, in which the Peconic Bay and old-growth forest sandwich a sliver of meadow. In that time, they had also become deeply enthralled by the property’s existing trees and fauna, particularly a 70 foot tall sycamore standing near the center of the meadow. Emboldened by our vision of reasserting the Hamptons’ creative and environmental legacies, the couple requested a compound that leaves as little imprint on the site as possible.

The Peconic House is comprised of a 4,000-square-foot building and 2,000-square-foot terrace. Gently wedged into a hillock just north of the great sycamore and featuring low-slung proportions, the residence is designed to preserve the tree’s sun exposure and original views to Peconic Bay. Its roof is planted with native meadow grasses to camouflage human intervention, and to minimize the project’s impact on the watershed.

The 200-foot terrace steps down the hillock in parallel to the residence, culminating in a 75-foot infinity-edge lap pool that extends to the west. Together, the house and terrace form positive and negative volumes, whose palette of concrete, cedar, reclaimed ipe wood, and Corten steel soften the overall linearity and evoke local vegetation and coastline. These unfinished materials are slowly developing a natural patina, and their color will ultimately blend into and become part of the landscape.

Because the clients expressed a lifelong interest in Richard Serra and Andy Goldsworthy, the unfolding sequence with which one encounters these modern artists’ installations inspired our strategy for approaching the residence. Approaching guests follow a meandering stone wall through the woods and meadow of the site, eventually leading to a crisp line of Corten steel piercing the meadow; moving toward that image ultimately reveals the main residence, and conveys the visitor to its threshold.

Architect: Mapos

Location: Hampton Bays, USA

Year: 2016

Modern Architect
TOP
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share
WhatsApp chat